Yenidoğanlar Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Bebekler kabul edelim ilk dünyaya geldiklerinde biraz komik görünüyor olabilir. Başı, doğum kanalı boyunca yaptığı yolculuktan dolayı düzelebilir ve lanugo adı verilen ince bir elbise giyiyor olabilir:) Ayrıca tombiş suratlı olabilir ve genellikle gözleri şiş şişdir. Ne de olsa, anne karnında dokuz ay geçirdi. Ama çok yakında, hayal ettiğiniz güzel bir bebeğe dönüşecek.
İlk 6 hafta övgü, gülücük, cıvıldama beklemeyin. O zamana kadar, sadece şikâyet eden bir patron için çalışıyorsun! Yorgunluktan ve duygusal karışıklıktan kurtulmak için şunu aklınızda bulundurun: ilk günlerinde göstermiş olduğunuz tüm bu çabalar güzel neticelenecek, endişelenmeyin. Los Angeles merkezli çocuk doktoru Christopher Tolcher, M.D. "Babası veya annesi tarafından gösterilen bağlılık duygusunu hissediyor ve tutulmayı seviyor” diyor.
Göbek bağı düşene kadar sünger banyosu yaptırın. Kuru tutulursa, daha hızlı düşer - genellikle iki hafta içinde. Hem, yenidoğanlar çok kirlenmez! Göbek bağı ıslanırsa, kurulayın. Kordon düştüğünde biraz kanarsa endişelenmeyin. Kabuk tutan bir yarada olduğu gibi hafif kanamanın olması sizce de normal değil mi?
Bıngıldak yeni anneyi tedirgin edebilir. Bıngıldak doğum esnasında bebeğin manevra yapmasını sağlar ve fontanel diye de adlandırılır. Anneler başlangıçta bu yumuşak bölgedeki saçları taramaktan korkarlar. Ancak endişelenmenize gerek yok. Dokunduğunuzda nabzı hissetmeniz normal çünkü doğrudan bebeğin beynini saran kan damarlarının üzeridir orası. Çokta şey yapmamak lazım
Doyup doğmadığını o size belli edecektir. Bebeğin her iki ila üç saatte bir yemek yemesi gerekir - fakat emziriyorsanız, ne kadar süt alacağını bilmek zordur. Tolcher, "Bebeğin ağırlığı, ilk günlerde en iyi göstergedir” diyor. Çocuk doktorunuz taburcu edildikten sonraki birkaç gün içinde bebeğinizi kontrol edecektir. Yenidoğan doğum kilosunun yüzde 5 ila 8'ini ilk hafta içinde kaybeder ancak ikinci hafta geri alması gerekir. Bebek bezi sayma da bir ölçü olabilir: ilk beş gün gelişigüzel dışkılar, ancak ondan sonra, günde beş ila altı ıslak bez ve en az bir veya iki dışkı göreceksiniz.
Ve tabiki bebek bezi değiştirmeye geldi konumuz. Hiç şüphe yok ki bebekler çok fazla kaka yaparlar! Çocuk bezi bağlamayı öğrenseniz iyi edersiniz.
Kuru cilt yenidoğan için olağandır. Başlangıçta, yumuşak ve ipeksi olabilir, ama bu değişir. "Kendinizi dokuz ay boyunca sıvıya batırıp ve ardından biranda hava vurursanız, kuru kalırsınız!” diyor çocuk doktoru Laura Jana. Kuru ciltler hakkında hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur (genellikle kabukları soyulur ve dökülür), ancak çok meyilliyseniz, kokusuz olan hipoalerjenik bir bebek losyonuna edinin.
Eve kapanmanıza lüzum yok! Normal bir yaşam sürün, ancak halk arasına çıkarken sağduyunuzu kullanın. Bebeği güneşten, hastalardan ve kalabalık kapalı alanlardan uzak tutun. Büyük kardeşlere, ellerinin ve yüzlerinin yerine bebeğin ayaklarına dokunmayı öğretin, bu da olası bir enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Hatta büyük kardeşleri hijyen polisi yapın. Eminim "Ellerini yıkamadan bebeğe dokunma” demeyi çok seveceklerdir.
Bebekler ağlar, bu onların iletişim şeklidir. O güzel yüzün sahibi aç mı, üşümüş mü, bezi kirlenmiş mi, kucak mı ister bilmenizi sağlayacaktır. Kabul edelim bu ilk "konuşmalar” biraz sinir bozucu olabilir, ancak zamanla ihtiyaç duyduklarını daha iyi anlatacaklarından emin olabilirsiniz.
Yenidoğanlar çok uyur ama uzun süreli değil. Bebeğin her iki ila üç saatte bir yemek yemesi gerekiyor. Bebeğiniz için mümkünse gündüz ve gece programı tutun. Gün boyunca emzirmeden yada doyurmadan üç saatten fazla uyumasına izin vermeyin. ‘Doğumda kaybettiği ağırlığı geri kazandığında, istediği kadar uyumasına izin verin.’ derler ama bebeğinizin durumuna göre karar verecek olan doktorunuz ve sizsiniz. Bazı hastalıklara en iyi gelen şeyin anne sütü olduğunu unutmayalım.
Yenidoğan aşaması kısacıktır. Stresli, yorgun ve yalnız mı hissediyorsunuz? Evet, bu ilk günler zordur. Ama bu günleri çok yakında geride bırakacaksın. "Keşke zamanın ne kadar çabuk geçeceğini bilseydim.” der anneler hep. Bol bol fotoğraf çekmeye ve ilkleri not almaya bakın.